Cracovia Cantans 2017 – mednarodno zborovsko tekmovanje

Na pot smo odšli 8. junija 2017, v zgodnjih jutranjih urah. Kljub temu, da nas je bilo le dve tretjini običajne zasedbe, smo bili dobro razpoloženi in optimistični. Pot je z nekaj obveznimi postanki dokaj hitro minila in ob pol četrti popoldan smo se že javili na predvideni info točki, kjer smo dobili gradivo in usmeritev proti nastanitvi. Sledilo je pozno kosilo, počitek in … vaja.

Naslednje jutro smo se odpravili na voden ogled mesta Krakov, ki nas je očaralo s čudovito obnovljenimi zgodovinskimi stavbami, gradom in cerkvami. Po kosilu smo imeli akustične vaje za prvo tekmovalno kategorijo – sakralna glasba. Sledilo je tekmovanje, ki je potekalo zelo hitro in organizirano. Zvečer smo imeli še krajši koncert v cerkvi sv. Petra in Pavla.

Naslednji dan smo se že takoj po zajtrku odpravili na tekmovanje v kategoriji mešanih zborov. Kljub navigaciji smo uspeli zgrešiti cilj, saj je Krakovčanom očitno zmanjkalo imen za ulice in imajo več ulic z istim imenom, seveda v različnih okoliših. Na srečo smo s pomočjo telefonskih navigacijskih aplikacij uspeli najti pravi naslov in prišli tja še pravočasno. Zvečer pa smo zopet imeli koncert, tokrat v cerkvi sv. Katarine. Tekmovalni del je bil za nami, zato smo si v nedeljo upravičeno privoščili ogled rudnika soli Weiliczka, kjer smo v glavni dvorani, 135 metrov globoko, zapeli dve pesmi. Solne stene so se svetlikale kot oživele, turisti so očarani obstali, vsi skupaj pa smo za nekaj minut lebdeli v zvoku pesmi. Toliko priprav za tekmovanje, a na koncu ti lahko vse povrne in da zadoščenje en čisto nepričakovan nastop na nepredvidenem kraju. Čudovito!

Zvečer smo imeli še gala koncert z razglasitvijo uvrstitev in podelitev plaket. Zasedli smo tretje mesto v obeh kategorijah, s čimer smo bili glede na okoliščine zelo zadovoljni.